Over Texel

Texel is 25 km lang en 9 km breed. Het eiland heeft ruim 14.000 inwoners. Op Texel zijn 7 dorpen: Den Burg, Oosterend, De Cocksdorp, De Waal, Den Hoorn, De Koog en Oudeschild. Verder heeft het nog enkele buurtschappen. Dat zijn: Midden- en Zuid Eierland, Oost en ’t Horntje.

Texel heeft circa 30 km Noordzeestrand en 3500 ha duinen. Daarnaast heeft Texel circa 500 ha bosgebied. Texel heeft 135 km aan fietspaden en een wegennet van 270 km. Het eiland is met name bekend als vogel- en schapeneiland.

Den Burg
Den Burg met zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon maakt op veel mensen de indruk van een stadje. Het is het grootste dorp van het eiland; woont ongeveer de helft van de bijna 14.000 Texelaars. Centrale instellingen en voorzieningen zoals de VVV, het openluchtzwembad en de bioscoop zijn in Den Burg gevestigd.  En niet te vergeten een uitgebreid winkelbestand, cafés en restaurants rondom het centrum van Den Burg

Oosterend
Veel mensen vinden Oosterend het mooiste dorp van Texel. Schilderachtige straatjes met oude geveltjes omringen de middeleeuwse Maartenskerk. Enkele winkels, restaurants en een café zorgen voor wat gezellige reuring in het dorp, dat circa 1300 inwoners telt.

Oudeschild
Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot en oefent met zijn stoere charme een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Rond het weekend ligt de haven vol met moderne kotters. Je kunt vanuit Oudeschild een boottocht maken op de Waddenzee, de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Rede beleven in Kaap Skil  en natuurlijk heerlijk vis eten in de restaurants rond de haven van Oudeschild.

De Koog
De Koog is de enige echte badplaats van het eiland. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Na een dagje strand wandel je zó naar de Dorpsstraat in het centrum van De Koog om een terrasje te pikken, lekker te eten of te shoppen in een van de vele winkeltjes. ’s Avonds kun je er ook prima uitgaan in de cafés en uitgaansgelegenheden die De Koog rijk is.

De Cocksdorp
Op de noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp. In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Toeristen uit de nabijgelegen vakantieparken bezoeken graag de vele restaurantjes en winkeltjes in de Kikkertstraat. Vanaf de dijk even buiten De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over de Waddenzee.

Den Hoorn
Het charmante kerkje van Den Hoorn met zijn witte torentje schijnt het meest gefotografeerde object van Texel te zijn. De mooie geveltjes herinneren aan de tijd dat loodsen en walvisvaarders dit hooggelegen dorp op de zuidpunt van Texel bevolkten.

De Waal
Het kleinste dorp van het eiland. De Waal is omgeven door landerijen. Het is een oud dorpje van verstilde schoonheid. Er is een museum, een galerie en een goed restaurant; alle andere voorzieningen vind je in het nabijgelegen Den Burg.

Recente reacties